LauChem Chili

Paprika erősség 1.

2015. szeptember 24. - LauChem

A paprikák csípősségét az amerikai kémikusról, Scoville-ről elnevezett skálan szokás megadni. A Scoville által kidolgozott módszer szubjektíven azon alapult, hogy a mintát hányszorosára kell cukros vízzel hígítani ,hogy a kostolók már ne érezzék a csípős ízt.

Manapság fejlettebb méréstechnológiát lehet alkalmazni ,mégis célszerűbb a többek által ismert Scoville-értéket megadni. Az előkészített mintát nagy teljesítményű folyadékkromatográffal(HPLC) lehet vizsgálni.Ez esetben az összes csípősséget adó anyagok koncentrációit mérjük és súlyozzuk az intenzitásukkal. Ezt a kapott értéket úgynevezett ASTA-egységben adhatjuk meg.Ezt Scoville-értékre átszámítva nagy eltérést tapasztalhatunk az első módszerhez képest.

A kapszaicin a hőérzékelő-receptorokat ingerli, ebből származik az egység angol elnevezése is: Scoville Heat Unit(SHU). A skála maximuma a 15-16 milliós érték , ami a tiszta kapszaicint jelenti. A jelenlegi paprikarekordot a HP56 tartja 2,89 millió SHU-val, ám ez a paprika semmilyen formában sem kapható még kereskedelmi forgalomban, jelenleg a rákkutatásban használják. A második legmagasabb értéket elérő chili , a carolina reaper azonban már bárki számára elérhető a maga átlag 1,6 millió SHU-jával.

A bejegyzés trackback címe:

https://lauchemchili.blog.hu/api/trackback/id/tr797819504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása